Vissenakenstraat

3300 Tienen

tcroosendael@skynet.be

 
 Start
 Roosendael
     Historiek
     Praktisch
     Routeplan
     In de kijker
 Kalender
 Lessen
     Tenniskampen
     Lesgevers
 Competitie
     Interclub
     Tornooi
 Contact
     Bestuur
     Leden
     Formulieren
 Links - Sponsors
 

 
 

In de kijker

 


Ludwig op zijn vertrouwde plaats: de scheidsrechtersstoel

Ludwig Stillaert

Sportief buitenbeentje

Ludwig (° Bierbeek, 1951) werd als derde kind geboren in een boerengezin van zeven. In de familie was hij een sportief buitenbeentje. Waar geen enkele van zijn broers of zussen, geen enkele neef, nonkel of tante enige sport bedreven, was kleine Ludwig een echte tarzan die hard kon fietsen en lopen, die voetbal speelde en tafeltennis. Tennissen wou hij ook doen, maar toen vader vroegtijdig stierf (1964) lag tennissen niet meer voor de hand. Ludwig heeft het verlies van zijn vader slechts moeizaam kunnen verwerken.

Via zijn vriendenkring kwam hij in 1988 in contact met TC Roosendael. Hier zag hij zijn oude droom in vervulling gaan: Ludwig zou gaan tennissen! Hij volgde lessen bij Peter Arits en mocht meteen al invallen in de interclubploeg van Tuur Guillaume en die van Gerrit Vandepoel.

 

'Mijn eerste match herinner ik me nog goed', zegt Ludwig. 'Ik moest dubbelen met Gerrit in Alken en het enige wat ik toen al kon was de bal hoog terugspelen. Ik bleef dat maar doen - alles omhoog! - en we wonnen! Even later moest ik invallen tegen Runkster en ik trof er een jonge gast waar ik op papier geen schijn van een kans tegen had. Het stond spoedig ook 5-2 in zijn voordeel. Maar ik bleef mijn best doen, passeerde hem aan het net en haalde drie keer een smash van hem terug in hetzelfde spel. Die jongen begon te flippen, sloeg met zijn raket tegen de grond... en ik won de match in twee sets!

Nog wat later moest ik invallen in de ploeg van Joël, in de hoge reeks tot 190 punten. Daar kon ik helemaal niets gaan doen, maar om een boete voor de ploeg te vermijden ging ik mee en speelde in Alken zesde man. Tijdens de opwarming voelde ik het al: als ik één spel kon maken had ik al goed gespeeld... Maar tijdens de match kon ik toch aanklampen. Ik verloor de eerste set met 6-3. Tijdens de tweede set begon ik alle ballen te kappen. Daar kon mijn tegenstander niet tegen: hij sloeg ballen hard buiten of in het net... en ik won de tweede set in de tiebreak met 9-7 nadat ik een paar matchballen had gered! De derde set was mijn kaarske uit en ik verloor de match, maar wat was ik tevreden. Als c+30/4 had ik een C+15 toch aardig het vuur aan de schenen gelegd.'

 

Organisator

Het organisatietalent van Ludwig valt in de club nog meer op dan zijn tennistalent. Hij richt jaarlijks jeugdtornooien en vriendschappelijke ontmoetingen in en is de onmisbare interclubkapitein van de veteranen.

 


Eric Quaethoven, Marcel Keustermans, Edgard Depooter, José Marteau
Ludwig Stillaert, Tony Rigot

 

Met die mannen maakt hij wat mee, hoor! Zo hadden ze gespeeld op verplaatsing in Runkster en de zaterdag daarop moesten ze weer op verplaatsing. In de kleedkamer ontdekte één van de veteranen dat zijn tennispantoffels niet in zijn sportzak zaten... Die stonden nog steeds in Runkster! In zeven haasten reed onze Roosendaeler naar de plaats waar hij ze een week tevoren had uitgedaan, en jawel, hoor, ze stonden er nog! Met enige vertraging maar binnen de tijd kon hij bij terugkomst zijn interclubwedstrijd nog spelen.

De veteranenploeg van Roosendael is alom bekend voor de moppen die ze tappen. Op het grote buitenterras van Bolderberg presteerden ze het ooit dat iedereen aan hun tafel kwam bijschuiven! Nooit hebben Limburgers zoveel Limburgermoppen over zich heen gekregen en nooit is er in Bolderberg zo'n plezier geweest!

 

Scheidsrechter

In 1995 behaalde Ludwig zijn diploma van gewestelijk scheidsrechter, in 2000 van nationaal scheidsrechter. Ludwig arbitreerde de Belgische top (Christophe Van Garsse, Kristof Vliegen, Nancy Feber, Daphne Vande Sande, ...) en was lijnrechter voor de wereldtop van vrouwen (Venus Williams, Mauresmo, Pierce, Clijsters, Henin, Safina, Schiavone, Dementieva, Petrova, ...) en mannen (Correa, Philippousis, Björkman, Verkerk, Vliegen, Krajicek, Clément, Malisse, ...). De laatste jaren is Ludwig steeds op het appel in Rosmalen, in Antwerpen voor de Diamond Games en in Hasselt voor het tornooi Gaz de France.

 

Xavier Malisse en Ludwig Stillaert op het tornooi in Oostende (2006)

 

Aan zijn eerste optreden in Antwerpen bewaart Ludwig niet de beste herinnering. Onder de indruk van de situatie had hij de nacht ervoor bijna niet geslapen. Op van de zenuwen deed hij de lijn tijdens de kwalificaties. Toen hij niets zei bij een bal die over de netband rolde en buiten viel werd dit niet gepardonneerd. s' Anderendaags zat Ludwig aan het scorebord en dat was een grote teleurstelling. Maar sindsdien is Ludwig toch een vaste waarde geworden als internationale lijnrechter en haalt hij steevast de finale op Rosmalen.

 

Ook in de regio is Ludwig zeer actief. Hij arbitreert op De Born, in Landen, Racing Tienen, Grand Slam Tienen, TenniFun Hoegaarden, Stade Leuven en Lovanium. Door VTV wordt hij als scheids o.a. gevraagd voor de nationale veteranenkampioenschappen en de eindrondes interclub. Fair play is voor Ludwig altijd zeer belangrijk geweest: op zijn eigen, beminnelijke manier blijft hij sportiviteit overal stimuleren.

 

Tornooi Racing Tienen (2000)
Karel Van Rompaey, Ludwig Stillaert, Arthur Vollen

december 2006

 

 © Karel Van Rompaey 08/01/2010