voetbal

In deze sporttak munt het college traditioneel uit. Momenteel is er wel geen collegeploeg actief maar elke week treden onze leerlingen in gespreide slagorde in het veld voor zowat alle voetpalploegen van de streek. Zij tonen hun kunstjes ook graag in de sporthal waar de leraren hen wekelijks partij geven voor zaalvoetbal.

glorierijk verleden

E.H. Hendrix ontfermde zich spoedig na de oorlog over een collegeploeg. Er werd gevoetbald tegen andere schoolploegen, zoals die van de Katholieke Normaalschool, het college van Diest of van Jodoigne. De Latijnse trad in het veld tegen de Moderne, de ene klas tegen de andere.
E.H. Jansegers reikt de beker uit, nog op het oude Sportingterrein achter de spoorweg aan de "Gallic-brug" (1960?).
Bij de spelers herkennen we P. Lorneux, T. Reynaerts, D. Roekaerts, F. Lievens.  

Onder impuls van Hendrix en Schroos schreef men in voor de competitie van de Nationale Sportfederatie van het Vrij Onderwijs, afdeling Vlaams-Brabant. Tijdens het eerste seizoen, 1952-1953, werd alleen tegen het college van Aarschot gewonnen. Een hard maar nuttig leerjaar, want voortaan was Tienen niet meer uit de competitietop weg te spelen: (1953-1954) 5 op 7 overwinningen en alleen voorafgegaan door Diest; (1954-1955) kampioen van de afdeling tegen Alsemberg en in de halve finale van de Kardinaalsbeker een zege tegen St.-Louis (Namen) (0-1) en na verlengingen een nederlaag tegen Mechelen-aan-de-Maas (3-2); (1955-1956) opnieuw afdelingswinnaar, maar in de kwartfinale van de beker nederlaag tegen hetzelfde Mechelen-aan-de-Maas (4-2). 

Spelers waren: 
Godfurnon, Devroye, Hacour, Steenwegen, Arnouts, Van Dormael, Timmermans, Tokka, Huts, Hendrix, Servaes, J. en H. Natens, Peeters, Sempels, Olemans, Dewil, Billen, Bielen, Vandebempt, Boone, Wilmots, Collin, Stabel, Vandegaer, Moens, F. en L. Mertens. 

Vooral de Mertensbroers maakten furore. Dokter Lerut fungeerde als technisch raadgever.  Deze competitie voerde onze jeugd naar hogere sferen. Hoog laaide het enthousiasme op bij matchen en verplaatsingen (busreis Tienen-Leuven: 15fr.). Er rolde voor elke wedstrijd een blad 'Sporta' van de collegepersen. Raymond Huts of assistent Stany Coelst schreven de reportages. Met een pronostiekwedstriJd werden de groene truitjes bekostigd, want aanvankelijk had men de shirts van F.C. Kapellen geleend. (Eén van de pronostiekwinnaars was E.H. Donvil: hij won een gebedenboek voor jongeren...)

monument

Een monument in de voetbalgeschiedenis van het college is Tuur Volders. Hij organiseerde de schoolsport tot aan zijn dood in 1983. Tuur huurde voetbalterreinen, had de sleutels van kleedkamers en ballenkast, speelde scheidsrechter en was duivel-doe-al. Zijn naam blijft onvergetelijk verbonden met Voorwaarts Tienen (waar hij een bestuursfunctie had en de supportersclub uit de grond stampte) en met de Tiense zaalvoetbalcompetitie, waarvan de beker naar hem genoemd werd.

 

 


Uit 100 TIENSE COLLEGEJAREN van Mark Stijnen                                          © kvr