international education 2000-2001

projectweek Tienen (maart 2001)

1997-1998

1998-1999

1999-2000

Wat is het PROJECT "INTERNATIONAL EDUCATION"?

Inernational Education is een samenwerkingsakkoord tussen Europese scholen i.v.m. uitwisseling van leerlingen. Dit schooljaar 2000-2001 zijn er reeds 12 scholen aangesloten en dit aantal stijgt nog steeds.
Onze basisfilosofie is leerlingen van het 5de jaar ASO op een creatieve wijze, in vriendschap en in solidariteit met de groep, over de grenzen heen, twee boeiende en onvergetelijke projectweken laten realiseren, één in de eigen school en één in de "buitenlandse" school. Deelname aan International Education gebeurt op vrijwillige basis. De leerlingen komen uit alle studierichtingen van het 5de jaar ASO. We verwachten een reëel engagement van leerlingen en leraars om in de eigen school en daarbuiten de Europese gedachte te bevorderen en dus van het project een succes te maken. Vermits de lessen in de eigen school doorlopen moeten ze wel een inspanning leveren om de stof in te halen. Dat dit geen hinderpaal vormt blijkt wel uit het stijgend succes. Van jaar tot jaar groeit het aantal deelnemers. Drie jaar geleden 14, vorig jaar 19 en dit jaar niet minder dan 30 enthousiaste vrijwilligers (zie foto).

Projectformule

Elke partnerschool bereidt een projectweek voor rond een zelf gekozen thema. Via-Tienen werkt dit jaar rond "Sprookjes in Europa".
De projectweken lopen van januari tot april. Elke school ontvangt een aantal gasten uit diverse landen. De gasten logeren bij de leerlingen thuis. Elke school stuurt een kleine groep (5 à 6) leerlingen, meestal onder begeleiding van een leraar, naar één van de projectweken.
In de eigen school vormen alle deelnemers aan het project de kern van de eigen projectweek.
We bereiken zo een maximaal contact met zoveel mogelijk "buitenlanders". Nergens wordt het normale lespatroon onderbroken.

Wat belooft International education?

Uit ervaring weten we dat onze projectleerlingen een unieke belevenis meemaken zowel binnen als buiten de school. De twee intense weken van samenwerken doen een beroep op hun beste, soms verborgen, talenten Hun enthousiaste inzet beïnvloedt ook onrechtstreeks hun studiemotivatie.
Schoollopen wordt plots minder "gewoon". Leraars en leerlingen gaan in een heel andere context met elkaar om. Het contact met "buitenlandse" leerlingen en leraars blijft ook na het einde van de projectweek. International education belooft zowaar ook heimwee! 
De diverse uitwisselingen kennen al een hele historie.
1993: Het Maurick-college uit Vught Nederland en het OLV-college uit Tienen starten een uitwisselingsproject van klas tot klas.
Tussen 1993 en 1997 sluiten meer binnen- en buitenlandse scholen zich aan.
In 1997 wordt een nieuwe formule geboren. Een groep gemotiveerde vrijwilligers uit alle 5ASO-klassen bieden zich aan om uitwisselprojecten mee te maken
In 2000 omvat het Europees partnerschap reeds 12 scholen:

1. Barcelona Spanje
2. Beverwijk Nederland
3. Bratislava Slovakijë
4. Eupen België
5. Göttingen Duitsland
6. Mönchengladbach Duitsland
7. Pachino Sicilië 
8. Pordenone/ Venetië Noord-Italië
9. Rodez Frankrijk
10. Tienen België
11. Vught Nederland
12. Wavre België


We nemen dit jaar deel aan 6 buitenlandse projecten:
In Eupen (12 feb) "Die Bunte Welt Der Nana's. Niki De St Phalles";
In Rodez Fr (26 feb) "Rodez, un art de ville"
In Beverwijk Nl (26 maart) "De Zee"
In Pordenone Italië (26 maart) " Une Région Européenne Friulli "
In Vught Nl (23 april) 1) "Jeugdcultuur" en 2) "Pretparken" (natuurkunde)

Tienen ontvangt in de week van 12 maart 31 leerlingen uit Vught, Beverwijk, Eupen, Pordenone/ Venetië en Pachino / Sicilië.

Meegedeeld door Lut Vanden Abeele, 18 januari 2001                                                                                                                   © kvr